LED Text Scroller

Monday, February 28, 2011

++im back~~!!~++

assalamualaikum... dan selamat pagi...

akhirnya.. dapat gak berblogging setelah lama menyepikan diri... al-maklum laa.. saya kan dak ''rajin''.. konon2nya membizikan diri laa sikit... 

tapi betol (dgn sunggh2nya)... kite memang bizi.. minggu lepas pegi lawatan... 3 hari 2 malam... penat... lepas tu.. ingat dapat berblogging... tapi maslah lak... brodband tak bayar.... ehheheh... so terpaksa bawak lappy p kelas.. pakai wireless maktab.. wuuuuu....

haaaaaaaaaaaaaaaa....

malas nak citer bebanyak... layan je pic lawatan ilmiah student major PENDIDIKAN SENI VISUAL yaaa...



gambar hari 1st di Melaka... di Kompleks Belia dan Sukan Rakan Muda Alor Gajah

 Balai Seni Lukis Melaka


 kami yang cute,, lagi comel,,, lagi chantek..:P


 Balai Seni Lukis.... Kuala Lumpur...
ade nampak sapa kat tengah tuu??? yang laki tu laa... DIA laa pengarah Balai Seni Lukis Negara tau~~~

 KAMI... 
PISMP major PENDIDIKAN SENI VISUAL...2011







next gambar~~~ akan di upload pada post yang akan datang.. so....

STAY TUNE

Tuesday, February 22, 2011

++zaman cute miut++

ASSALAMUALAIKUM...

haaaa.. hari nie nak citer sal zaman mude mudi dulu (skung pom mude ag k...:P)... mana tak nye.. time skulah2 dulu,, nakal tak habis2.. cam2 bende buat... nak2 tima assembly... kite kat pantai timur nie.. assembly dia tiap2 hari ahad... time assembly memang malas sangat nak p.. bukan apa.. duk dengar je cikgu duk cakap kat depan... pot pet pot pet... heeeeeeeeeeeeeeeeee...

tapi skung kite da faham,, apa perasaan cikgu bile seorang guru tu cakap kat depan,, anak murid dia cakap kat belakang... mana tak nye.. kite (saya kan bakal guru ... >______<)... tengah cakap kat depan... depa duk cakap belakang.. siap duk main2 lagi...

tapi bile tengok depa duk main2 kat belakang nuhh.. teringat zaman skulah2 dulu.. sejibik macam depa wat laa... laaa.. maknanya peragai kite dulu2 ade penyambung generasi rupenye.. hehehehehhe.... time assembly nie laa keje depa... (keje kite gak time dulu2)...:P...aktiviti masa assembly skulah..(yang sejibik cam kite dulu2...)

  • main2 tulis huruf kat belakang badan kawan ngan jari. orang belakang tulis,, orang depan jawab... (suke wat bende nie time assembly dulu..)....(dapat menajamkan minda tuuuuuuuuuuuuuuu).. teka silang kata...:P
  • ketip kuku (WAJIB,, takut kene tahan ngn pengawas or cikgu disiplin... kat umah malas laa lupe laa..:P).. pasal sebelum masuk kelas kuku kene chek.. 
  • kumpul batu kecik2 yang ada kat keliling. lepas tu main batu seremban..tak pom.. baling kat kawan.. (saja nk main2... bosan cikgu duk cakap kat depan)... MANFAATKAN PENGUNAAN BATU YANG ADA...
  • curi2 siapkan keje rumah yang cikgu suruh buat time cuti.. time cuti sibuk men...(cuti kan wktu rehat...:P)... time assembly sibuk wat homework..
  • pegi tandas..(nie faverot dak2 laki)... kononya buang air,,, tapi duk melepak... (laki pompuan sama...:P)....

     time 'bakal guru' nie laa... baru kite tau.. rupe2 nye pe yang student kite wat skurang sama dengan apa yang kite buat dulu2... lau kite (guru) wat jahat.. anak murid kite lagi jahat dari kite...cikgu kencing berdiri,,, murid kencing berlari (pepatah semata2)...tak sangka.. kite bakal guru...



    nakal2 kite nakal lagi anak murid kite... 
    >____________________)

    Monday, February 21, 2011

    ++love me++

    ~
    ~
    ~
    ~
    saya
    ~
    ~
    ~
    ~
    dapat
    ~
    ~
    ~
    ~
    ini
    ~
    ~
    ~
    ~

     ~
    ~
    ~
    ~
    pada
    ~
    ~
    ~
    ~
    19022011
    ~
    ~
    ~
    ~
    01:13am
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    SAYA GUMBIRA
    >______________________________<

    Sunday, February 20, 2011

    ++sakit belakang memang satu penderitaan++

    Asslamualaikum w.b.t





    Definisi: Sakit belakang dikaitkan dengan rasa sakit dan kurang selesa di bahagian belakang badan, biasanya di bahagian bawah belakang badan.

    Sebab-sebab: Terdapat banyak sebab-sebab Sakit Belakang. 75% kes sakit belakang tidak dapat dipastikan punca sebenarnya. Manakala 25% kes ini berkemungkinan disebabkan oleh:
    • Otot
      • Otot tergeliat
      • Otot terkoyak disebabkan kecederaan sukan
      • Otot letih

    • Tulang
      • Ruas tulang belakang yang terkeluar atau pecah
      • Pecah tulang belakang
      • Tulang yang cacat
      • Kanse tulang

    • Lain-lain
      • Kedudukan badan yang tidak betul
      • Penyakit Radang Pelvic (PID)
      • Pembesaran atau kanser dalam rongga pelvis
      • Penyakit batu karang
      • Psikologi

        • Berkaitan dengan stres


    Tanda & Gejala
    Bila perlu berjumpa doktor?
    • Rasa kebas di bahagian punggung, kaki, peha dan kaki.
    • Otot-otot kaki yang lemah atau lumpuh sepenuhnya
    • Rasa sakit yang merebak hingga ke kaki
    • Rasa sakit yang menusuk
    • Pergerakan untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian terbatas.
    • Apabila adanya gejala-gejala yang berkaitan seperti :-
      • Fever (demam)
      • Sakit di bahagian perut
      • Rasa sakit semasa membuang air kecil atau air besar.
      • Sakit kepala
      • Berkaitan dengan haid


    Komplikasi
    Bergantung kepada sebab dan puncanya, sakit belakang yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi :-
    • Lemah atau lumpuh otot-otot kaki
    • Kecacatan kekal
    • Kanser yang tidak dapat dikesan
    Sekiranya sakit belakang berpunca daripada organ dalaman seperti PID atau sebarang organ dalaman yang berkaitan sakitpuan, jika tidak dirawat boleh mengakibatkan ketidaksuburan dan komplikasi lain.
    Rawatan
    Sakit belakang yang biasa boleh dihilangkan menerusi :
      • Rehat yang cukup
      • Regangan pada bahagian belakang
      • Fisioterapi
      • Menggunakan ubat sapu
      • Ubat anti inflamasi tanpa steroid
    Rawat penyebab sebenar sakit belakang seperti PID dan UTI
    Pencegahan
    • Amalkan postur (kedudukan badan) yang betul ketika duduk, berdiri dan mengangkat berat
    • Berehat untuk meregangkan belakang badan
    • Elakkan kecederaan pada bahagian belakang badan
    • Lakukan pemeriksaan kesihatan yang berkala, seperti Pap’s Smear untuk mengesan Kanser Serviks
    • Kekalkan berat badan unggul (nisbah berat dan tinggi).
    • Sekiranya anda telah menopos, dapatkan kalsium yang cukup dan nutrisi yang lain untuk mencegah osteoporosis.
    • Kekalkan cara hidup yang sihat

    Pemulihan
    Pemulihan melibatkan pengambilan ubat-ubatan seperti NASIDs, Fisioterapi (Pemulihan Anggota) dan Pemulihan Cara Kerja.

    sumber2 dari :BAHAGIAN PENDIDIKAN KESIHATAN...
    KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA..

    ++jangan buat saya kecewa++

    1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya
    hanya ada kamu satu-satunya.


    2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap
    menjadi impiannya.


    3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu
    merasa berat badan kamu sudah bertambah.


    4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


    5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain
    lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang
    berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


    6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon
    untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


    7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu
    sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat
    bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.


    8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa
    pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
    tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.


    9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia
    ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.


    10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon
    untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.


    11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan
    mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.


    12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi
    baginya barang itu sangat istimewa.


    13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.
    Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.


    14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.


    15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran
    yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh
    di mata, jauh di hati?’


    16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.


    17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau
    mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.


    18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika
    kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.


    19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.
    bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar
    mana permintaan mu.


    20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS
    dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas
    dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.


    21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari
    kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.


    22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak
    pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


    23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin
    mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,
    kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

    Friday, February 18, 2011

    ++saya tidak cantik++

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~


    Kerana saya tidak cantik..

    saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.



    Kerana saya tidak cantik..

    saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.



    Kerana saya tidak cantik..

    saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.



    Kerana saya tidak cantik..

    saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.



    Kerana saya tidak cantik..

    saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita, dan kerana saya tak cantik, akhirnya saya menemui insan yang mencintai saya seadanya.



    Paling penting, kerana saya tak cantik..

    saya sentiasa mencuba untuk menjadi cantik pada pandanganNya. Cantik pada pandangan manusia bukanlah apa-apa.

     ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    ++suatu petang yang................... ++

    al kesah,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, (16022011 / 18:35pm)

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~



    teq teq teq teq (bunyi mesej fon 3310) 

    ""jom kua,, jejalan...~~ p pantai nak... hehehehhe.""

    ""haaaaaaaaaa.. leh gak.. awat wehh.. ko nak jadi model ka??...(bajet pandai ngat laa ak nie... haktuuiiihhh)""

    ""leh gak laa... leh wat caver majalah...""

    ""leh... rm5~~!!....""

    ""berkira~~!!~~""

    ""tak dak laa... jom laa.. ko leh jadi cover blkang majalah.. hahahahah...""

    ""yer laa.. x pa.... (bla bla bla bla)..""

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    siap2...

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    dlm kete...

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    ""nape achik?? tiba2 ajak kua nie... ko nak lanje kiteorg yer... hehehhe""

    ""tolom laa.. tak kuasa ak nak lanja korang k""

    ""laa achik,,, bukan slu pom... hehehhe""

    ""nak g mne nie?? pantai mne nie dina?? ikot sini ka??""

    ""haaa... ikut sini laa""...

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    ""alamak~ ramai lak... coner2.. kang tak pasl2 diaorg claim ngn ak.. hahahah""

    ""ikut ko laa achik,, stereng kat ko.. hahahah""

    ""nak g pantai mne nie dina?? ikut mne?? sini??""

    ""haa.. sini pom leh...""

    (ada laa halangan yg menimpa)

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    (parking keta,, jejalan duk kat bangku)

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    ""waaa.. siyok duk sini.. angin berlalu je..tenang wooo""

    "kiteorg x panh smpai pantai nie ag,,, lalu de ah.. heeeeeeeeee""

    ""tak pe ah.. kite duk lepak sini pe laa""

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    (duk bual2 bagai topik)...
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    dan tiba2................................

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    datang sorang lelaki,,, bagi salam pe bagai (dgn achik je k,, dia laki laa.. kami pompuan~~ haram~!!~~)..  tanya pe bagai kat kiteorang,, mau tak kecut perut.. target mata dia and soklan dia kat aku~~!!~~...mau tak takut... da laa tengah pegang 'boyfriend'... lau kene ,, mati meraung ak.... tanya cam2 soklan tuu.. asal mana?? photogrper ker?? laja lagi?? kat mne?? duk mne?? aaduuiiiii... takut seeyyy......

    lam ati.. Allah saja yg tau,.. takut amat sngt... 'men2 mata' ngan achik.. lam ati "" tolom laa achik,, jawap laa""... achik ngan slamber nye jawab sume pertanyaan dia.. fuuhh lega amat~~ achik laa hero ku~~!!~~

    bile 'abang' tu blah jaa... achik.."" jom balek~~!!~~"".... terus angkat punggung and blah.. takut 'abang' tu mai balek,,  habis laa..~~!!~~

    ~
    ~
    ~
    ~

    disebabkan nak release tensen nie.. kiteorg p makan laa.. ala2 dinner g2 la... dengan syukur and nikmat and rahmat nye kami ber4 makan dengan lahap nye... nak di buatkan best dinner time tu.. achik yang BELANJA~~~ kami sayang achik laa.. heheheh...(ayat bodek).. TIME KASIH achik.. len kali lanje lagi ye.. hehehehhe....

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    kami ber4 pulang dengan selamat~~~~~

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    antara watak lam citer nie~~~

    ~
    ~
    ~
    ~

     sebelum perjalanan sepetang bersama antara kami ber4....


     our driver... our brother.. our hero...
    ( I AM A FUNNY GUY) yer ker??????

     saya dan dia...(palsu semata2 :P)


     mak long sentiasa jdi "model" tak rasmi.. hahahaha



     dia laa,,, ACHIK...


    hadiah dari kami tuk achik~~~

    Wednesday, February 16, 2011

    ++berhati2 wahai pemandu++

    " AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

    -- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar2kan... ... . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

    Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

    Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

    Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!


    BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

    Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca email ini.

    Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan2 dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

    Zaman la mcm2 boleh jadi.Kena banyak beringat

    ++sketch competion++

    assalamualaikum....

    fuhh..
    lega sudah.. debaran, getaran.. sakitan perutan.. sume -an2 laa... mana tak nye.. 'sketch competition' punye pasal  tuk english week for Test ppismp... waa.... saya nye batch kene 'wajib' (dipaksa sebenanarnya) tuk masuk pertandingan nie... dengan selamba nya masuk.. punye laa banyak cabaran and halangan yang kami kene tumpuhi...

    kami?? sapa kami tuu?? welll.. kite nye kelas gabung dengan dak sn... sem 3 gak laa... idea kami (dak2 psv) yang giler2 nie nak wat sketsa ala2 MAGIKA tuu.. ala... citer edry abdul halim tuu.. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... then bile bincang dengan lec yang bertanggungjawab dengan sketsa kami,, bahawanya bahawa MAGIKA tu adalah drama... then lec kami suk kami cut ambik 1 part saja.. then,, lec kami suh kami ambk part gunung ledang ja...

    pikir punye pikir,, kami sume tukar skrip,,, wat sal Palastine and Malaysia,,, tapi tak jadi juga skrip tuu.. kerna???? menimbulkan isu sensitif.. mana tak nya... menunjukkan negetive things kat Malaysia.. (malas nk tls bnyk2.....skip~~~~~~~~~~~~~~~)

    then.. pkir punye pikir.. dak sn nie pom suke rela nak wat skrip.. tajuk THE BUS STOP.. cun lawak sume de... mane tak nye... sal gule2 getah je habis sume orang kene... moral value dia kat sini.., bnyk.. jage kebersihan~~!!~~ hahahaha.... (malas nak menaip sbnynye nie.. heheheh....

    tengok gambar je laaaa.. hehehe...
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    stage kami.. THE BUS STOP

     dia laa directer,, dia laa runner,, dia laa bhgian porps..


     THE BUS STOP

     theboy,,, yang menyebabkan kekotoran berlaku,,, 


     the boy and makcik cleaner,, the boy nak 'melabur'.. 


     kanak2 sekolah 


     the worker yang kelam kabut.. and orang2 bisnes...


     the romeo and juliet... romeo tgh pujuk juliet... (me & pokwea)


     teenagers tolong auntie jatuh..


     muke the boy yang 'lega' lepas 'melabur'


     baris pelakon~~


    the director... WAHIDA~~


    ~
    ~
    ~
    ~

    THE BUS STOP...

    just only for.......................
    ~
    ~
    ~









    p/s:: gambar nie di ambil oleh org len... so jd cm gini.. + gmbr nie x edit.. hehehe.. upload trus.. ngeee.....
    sebarang gambar + penceritaan tentang THE BUS STOP.. akan dismbung post yg akan datang.. tq...
    >__________________<

    Tuesday, February 15, 2011

    ++HAPPY BIRTHDAY TO ME++


    Assalamualaikum...

    12 Rabiul Awal merupakan hari ke-70 dalam Takwim Hijrah dan tarikh kelahiran Rasulullah Nabi Muhammad s.a.w. dalam Tahun Gajah. Hari kelahiran ini juga disebut dengan "Maulud", namun sebahagian besar orang menyebutnya dengan "Maulid".

    Di Malaysia, Hari Maulud Nabi merupakan hari kelepasan am.

    (sumber bernama dari abang google)






    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    dan malam semalan dapat cal....

    ~
    ~
    ~
    ~
    mak call ""   selamat hari lahir,, happy birthday,, 12 RabiulAwal birthday ina ikut tahun Islam........ 12 RabiulAwal umi sakit nak lahirkan ina.....birthday ina yang umi paling ingat.... jaga adat.. jaga maruah.. berubah segala-galanya.. semayang molep2... umi ayah selalu doa kan anak2 umi selamat,, sejahtera dunia dan akhirat......................................."
     
     
    HAPPY BIRTHDAY TO ME.
     ..(ikot tahun Islam)...


     01 / oktober / 1990 = 12 Rabiulawal

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~


    Monday, February 14, 2011

    ++Maulidur Rasul++

     
    Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah,,
     
     
    Pada 12 Rabiulawal 1432 hijrah (bersamaan 15 Febuari 2011), adalah hari kelahiran (maulud) rasul junjungan kita Rasullullah s.a.w . Kita menyambutnya bertujuan untuk memperingati pengorbanan dan perjuangan baginda menyebarkan islam.

    Firman Allah (s.w.t) yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”. [Surah Al-Ahzab: 56]

    Jom sama-sama Selawat dan salam ke atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W .

    *Sebarkan EVENT ini supaya tahun ini, hari ini lebih diingati dan dirai berbanding hari semalamnya [14 februari].


    Salam maulidur rasul buat semua umat islam. Moga nikmat disyukuri,Yang Maha Esa didekati dan hati bersih murni dalam memperingati perjuangan suci...
     
    ~Teladani kehidupan,perjuangan,akhlak dan kesabaran Rasulullah SAW... Salam Maulidur Rasul 12 Rabiulawal 1432H...~
     

    ++selamat datang SAYANG++

    Assalamualaikum.....

    kesah duka buat abangku,,,
    kesah suka untuk ku...

    (malas nak taip,, link ngn abg nye blog je laa ye.. heheheh)




    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    dan sekarang!!~~!!

    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~



    keSayanganKu

    ++andai kata...++


     lawak semata... tiada kena mengena dengan sesiapa..

    ~
    ~
    ~

    bayangkan kalau bende nie jadi betol2... gimana???????? 
    ~
    ~
    ~
    ~



    Kelas yang tadi bercempera tiada guru, kini menjadi senyap sunyi. Ini adalah kerana guru yang paling digeruni telah masuk ke dalam kelas. Wajahnya garang seperti Jin yang tidak ada Shamsudin. Kalau hendak tahu ikutilah pelajaran cikgu ini.


    Murid-murid: Selamat pagi, cikgu.

    Cikgu: (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja?Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

    Murid-murid: Selamat pagi,petang dan malam cikgu!

    Cikgu: Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

    Murid-murid: Selamat sejahtera cikgu!

    Cikgu: Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik . Hari ini cikgu nak uji kamu semua tenteng perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawad dengan sepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu,faham?

    Murid-murid: Faham, cikgu!

    Cikgu: Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

    Murid-murid: (senyap)

    Cikgu: Pandai!

    Murid-murid: Bodoh!

    Cikgu: Tinggi!

    Murid-murid: Rendah!

    Cikgu: Jauh!

    Murid-murid: Dekat!

    Cikgu: UMNO!

    Murid-murid: Keadilan!

    Cikgu: Salah!

    Murid-murid: Betul!

    Cikgu: Bodoh!

    Murid-murid: Pandai!

    Cikgu: Bukan!

    Murid-murid: Ya!

    Cikgu: Oh Tuhan!

    Murid-murid: Oh Hamba!

    Cikgu: Dengar ini!

    Murid-murid: Dengar itu!

    Cikgu: Diam!

    Murid-murid: Bising!

    Cikgu: Itu bukan pertanyaan, bodoh!

    Murid-murid: Ini ialah jawapan, pandai!

    Cikgu: Mati aku!

    Murid-murid: Hidup kami!

    Cikgu: Rotan baru tau!

    Murid-murid: Akar lama tak tau!

    Cikgu: Malas aku ajar kamu!

    Murid-murid: Rajin kami belajar cikgu!

    Cikgu: Kamu gila!

    Murid-murid: Kami siuman!

    Cikgu: Cukup! Cukup!

    Murid-murid: Kurang! Kurang!

    Cikgu: Sudah! Sudah!

    Murid-murid: Belum! Belum!

    Cikgu: Mengapa kamu semua bodoh sangat?

    Murid-murid: Sebab saya seorang pandai!

    Cikgu: Oh! Melawan!

    Murid-murid: Oh! Mengalah!

    Cikgu: Kurang ajar!

    Murid-murid: Cukup ajar!

    Cikgu: Habis aku!

    Murid-murid: Kekal kami!

    Cikgu: O.K. Pelajaran sudah habis!

    Murid-murid: K.O. Pelajaran belum bermula!

    Cikgu: Sudah, bodoh!

    Murid-murid: Belum, pandai!

    Cikgu: Berdiri!

    Murid-murid: Duduk!

    Cikgu: Saya kata Keadilan salah!

    Murid-murid: Kami dengar UMNO betul!

    Cikgu: Bangang kamu ni!

    Murid-murid: Cerdik kami tu!

    Cikgu: Rosak!

    Murid-murid: Baik!

    Cikgu: Kamu semua ditahan tengah hari ini!

    Murid-murid: Dilepaskan tengah malam itu!

    Cikgu: (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)


    Sebentar kemudian, loceng pun berdering. Murid-murid merasa lega kerana guru yang paling ditakuti oleh mereka telah keluar. Walau bagaimanapun, mereka merasa bangga kerana telah dapat menjawab kesemua soalan cikgu tadi, tetapi esok masih ada. Cikgu itu pasti akan datang lagi.

    ~
    ~
    ~


    masej: cam na laa lau dapat student cam gini??? hurmmmmmmmm

    Sunday, February 13, 2011

    ++YA ROBBI++

    video


    Lirik Lagu YA ROBBI (OST Khurafat) : Burn&Soul
    Intro (V.O)

    Kadangkala kita lupa
    Kadangkala kita leka
    Kadangkala kita buta
    DIA memerhatikan kita

    Ya ALLAH..

    Verse 1

    Manusia sifatnya pelupa
    Walau disogok seribu nasihat setiapa masa
    Hati tetap sukar ditembusi kerana dosa-dosa
    Menjadi dinding pemisah antara aku dan DIA

    Uh' dulu dalam gelap zulmat dunia
    Walau lampu lagu rancak buatku berdansa
    Bersama mereka yang sebahtera
    Dalam bah peluh oh' penuh nista
    Yah' yah' ku terlupa..

    *Pre-chorus

    Aku khayal..
    Leka gembira walau sementara
    Tapi nikmatnya..
    Kala itu tak terkata
    Kerana apa?
    Kerana aku tiada pegangan nyata
    Aku hanyut dengan arus dunia
    Dunia oh' dunia!

    **Chorus

    Aku hanyalah manusia
    Yang sering lupa
    Yang selalu leka
    Dengan tipu daya oh' dunia

    Ya ROBBI (8x)
    Kuserahkan segala
    Terimalah doaku

    Verse 2

    Jika kau tanya aku jujur uh' mengapa
    Dunia seperti ahli silap mata
    Bermain ilusi mengkaburkan minda
    Semua di depan mata indah oh' tampaknya
    Walau hakikat oh' sebaliknya

    KitabNYA, kalamNYA yang dulu kulupa
    Kumula baca walau merangkak seperti kura-kura
    Kerana kutahu hanya ini buku jawapan pada
    Teka silang kata dunia!

    *Pre-chorus

    Aku khayal..
    Leka gembira walau sementara
    Tapi nikmatnya..
    Kala itu tak terkata
    Kerana apa?
    Kerana aku tiada pegangan nyata
    Aku hanyut dengan arus dunia
    Dunia oh' dunia!

    **Chorus

    Aku hanyalah manusia
    Yang sering lupa
    Yang selalu leka
    Dengan tipu daya oh' dunia

    Ya ROBBI (8x)
    Kuserahkan segala
    Terimalah doaku

    Bridge

    Aku tidak berdaya
    Ampunilah,ampunilah (Ya ALLAH ya Tuhanku)
    Berikanku cahaya
    Ampunilah,ampunilah (Ampunilah diriku)
    Aku tidak bertenaga
    Ampunilah,ampunilah
    Tempatkanlah ku di syurgamu..

    **Chorus

    Ya ROBBI (8x)
    Kuserahkan segala
    Terimalah doaku

    Outtro (V.O)

    Dulu bila orang kata solat itu tiang Agama
    Aku ragui, tetapi kini kupasti..
    Alhamdulillah..

    Saturday, February 12, 2011

    ++renung2kan & selamat beramal++




    Hari ini ada sedikit ruang untuk saya berkongsi dengan semua. Memandangkan sekarang agak kesempitan waktu dengan pelbagai program maktab, jadi minta maaf sangat-sangat kepada siapa yang sudi berkunjung kat blog ini yang tak sempat dibalas kunjungan. InsyaAllah ada ruang akan ke blog anda pula.


    Jadi, mari kita sama-sama baca, dan dan berusaha mengamalkan Petua Imam Syafie ini, semoga boleh jadi panduan semua untuk menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya.

     ~
    ~
    ~


    4 Perkara Untuk Menguatkan Badan :

    1. Makan daging.
    2. Memakai Haruman.
    3. Kerap Mandi.
    4. Berpakaian daripada kapas.



    4 Perkara Yang Melemahkan Badan :

    1. Banyak berkelamin (bersetubuh).
    2. Selalu cemas.
    3. Banyak minum air ketika makan.
    4. Banyak makan makanan yang masam.




    4 Perkara menajamkan mata :

    1. Duduk mengadap kiblat.
    2. Bercelak sebelum tidur.
    3. Memandang yang hijau.
    4. Berpakaian bersih.




    4 Perkara merosakkan mata :

    1. Memandang najis.
    2. Melihat orang dibunuh.
    3. Melihat kemaluan.
    4. Membelakangkan kiblat.




    4 Perkara menajamkan fikiran :
    1. Tidak banyak berbual kosong.
    2. Rajin bersugi (gosok gigi).
    3. Bercakap dengan orang Soleh.
    4. Bergaul dengan Ulama' (orang yang berilmu)





    Selamat Beramal =)

    Friday, February 11, 2011

    ++budaya warisan ku++

     (perbualan bermula dengan......................)



    ""kite p kul 3:30.. kul 3 kene de kat sana""

    ""ha?? mksd?? x paham laa""

    ""kul 3 kene de kat bas,, kul 3:30 kite tolak p laa""

    ""oowwhh,, ok bosh..beyeh,, tq~~""



    (siap2 apa,,, lawa2.. chantek2.. nsem2.. smart2..)



    ""kul 3:45 bas baru mai.. tgu jap laa lagi ye""

    ""owh... bukan mai suh turun awal,,, ......................(bla bla bla bla bla bla)......................""...
    ""ok,,, bas x de.. puan cakap,, sapa nak p kene p kenderaan sendiri....(bla bla bla bla bla).......""



     (masing2 ngeluh... nyesal)...



    ""sia2 iron baju,, wat penat jaa....(bla bla bla bla)..."" ((MEMANG BETOL POM))



    (tengah jejalan balek hostel....)



    ""puan cakap at least p laa lam 5 org.. tunjuk muka,, malu t sebab kite di jemput.. sign da ambk,, tapi sorang pom x p... p kejap x pe.. tnjk muke...(bla bla bla bla bla).....""

    ""jom laa kak,, kite p.. tnjuk muke je... nanti puan and tuan aji cakap pe lak...(bla bla bla bla)......""...



    (kata sepakat berkata)



    ""ye laa.. jom laa.. tnjuk muke je laa ye""..

    ""ok jom,,, tpi saya tak pandai drive kete manual,,, sapa pandai??""...



    (berbincangan berlangsung lagi)



    ""haa... ko bwk kete Daus... ak bwk Ain punye kete""..

    ""hurmm yer laa..."" (rela lam terpaksa)... (risau sebb kete org,, kete junior.. kete baru lak tuu)... ((tawakal))..



    (ambk kete and drive dgn penuh berhemah ''walaupun sblm nie....!@@##%^&*(''... beringat sikit kali nie bawak kete )



    (sampai tapak perasmian,, tepat dengn VVIP mai,, duduk,, tengok,, jeling,, intai,,, itu,,, ini,,, sana,,, sini,.....)...



    (tiba masa)



    ""x nak balek lagi??""

    ""nak~~!! tapi tuan aji kat belakang lagi""

    ""kite tgu 5 minit lg ye""...


    (terus menunggu)



    ""jom~~!!~tuan aji da x de da""...

    ""JOM~~!!~""...



    (sebelom balek,, snap pic dulu)...




     nie je ahli sunnah wal jamah yang p perasmian tuu,, atas dasar2 yg tak dpt dielakkan... nie laa yg termmpu..




     budak nie jual mahal tau.. siap jeling i lagi tuuu...




     baby boy nie nsem~~~!!~~




     sepatutnye 40 student IPG KDRI  mai kat sini,, sebab bas... 10 org je laa...




     kite is layang2...




     maklong fatin izaty and maklong fatin hamamah




     me and fatin izaty... picture captured by fatin hamamah




    maklong nie kire layang2 kat langit de bape~~



    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~


    al-kesah nya begitu la.... oleh itu.. memang BUDAYA WARISAN KU amat penting.. bila da janji tepati,,,~~!!~~

    ~
    ~
    ~
    ~



    tit tit tit "masej":: picture yg sama diuplod di FB and to this BLOG